Curriculumul urmeaza principiile pedagogiei Montessori si este recunoscut/ aprobat in cadrul Ministerului Educatiei din Romania.
Acesta cuprinde 5 arii curriculare:
1.
Viata practica ce cuprinde activitati de tipul
- Ingrijire personala - Copiii invata sa inchida un fermoar, capse, velcro, sa isi curete/ ingrijesca incaltamintea, sa se pieptene, exerseaza spalatul mainilor, al vaselor
- Ingrijirea mediului in care traiesc si la care se raporteaza: stersul mesei, aranjatul mesei, pregatirea hranei, ingrijirea plantelor, stersul geamului, al oglinzii, mentinerea ordinii la locul ‘’de munca’’. Copiii invata locul fiecarui obiect/material didactic si invata sa il duca la locul lui dupa fiecare utilizare.
- Skills-urile sociale. Copiii deprind constiinta civica, invata sa stabileasca contacte sanatose cu semenii lor, invata cultura dialogului, dezvolta relatii sociale .
Dr. Maria Montessori a observat dorinta innascuta a copiilor mici de a imita toate actiunile/activitatile adultilor , acesta fiind un mod de a invata.( de exemplu copiii cu tulburari de spectru autist, manifesta o intarziere sau chiar o lipsa a capacitatii de imitare).
De aceea mediul Montessori este pregatit corespunzator, incurajand autonomia; materialele sunt asezate la nivelul copilului , pe rafturi din lemn( de cele mai mai multe ori) si sunt fabricate din materiale naturale , avand culori pastelate, nimic strident.
De exemplu, bebelusii sunt fascinati cand vad combinatia alb-negru ( se poate incepe cu forme geometrice in aceasta combinatie, apoi cu animale si fete umane). Sunt dovedite stiintific beneficiile contrastului alb-negru si modalitatea prin care activeaza creierul si ajuta la focalizarea si intelegerea anumitor obiecte.


2.
Aria senzoriala
- cuprinde materiale didactice Montessori specifice si materiale concepute de educatorul grupei. Activitatile senzoriale dezvolta coordonarea mana-ochi, motricitatea fina, ajuta la rafinarea simturilor, etc Cu ajutorul exercitiilor senzoriale. copilul invata sa descrie, sa distinga,sa ordoneze, sa clasifice obiecte in functie de inaltime. lungime.culoare. greutate, volum, temperatura, miros, etc. Activitatile senzoriale pregatesc mana copilului pentru scris si mintea pentru intelegerea notiunilor matematice de mai tarziu.
Dedicam o zona numai lucrului cu materiale maleabile: plastilina ( pe care o facem noi, in house, din ingrediente naturale, amidon, lut, nisip kinetic, malai, orez, linte, etc). Sunt studii care au demonstrat ca invatarea din experiente noi, a avut ca efect imediat la copiii mici ,un creier mult mai activ fata de cel al copiilor care nu au crescut/ nu li s-a oferit un mediu cu suficienta stimulare senzoriala.
3.
Matematica
Gandirea matematica abstracta se manifesta la copii dupa varsta de 6 ani, insa pana atunci trebuie dezvoltata baza. Copiii invata concepte abstracte, dar lucrand cu obiecte concrete. Se familiarizeaza cu formele geometrice, cu sistemul zecimal, etc.De exemplu omul mic din comunitatea 3-6 stie sa faca diferenta intre un ovoid si o elipsa, recunoaste cu usurinta un con, o piramida, un pentagon, un hexagon, poate sa lucreze cu usurinta cu cubul binomului ( 5 ani+) sau cubul trinomului , etc.
Dr, Maria Montessori a observat, in cercetarile sale, ca cei mici se nasc cu un fel de minte matematica , inclinata in mod natural catre ordine. De asemenea, tot ea a notat ca omul mic invata prin simturile sale, prin manipulare . De aceea a gandit materiale matematice intr-o forma concreta, exemplu stand in acest sens sistemul zecimal, reprezentat atat de frumos de margelutele aurii sau alt material, barele numerice, vopsite in rosu/albastru, cele care introduc conceptul de cantitate.


4.
Limbajul
Potrivit dr. Maria Montessori, in primii ani de viata copilul dispune de ceea ce ea numeste atat de frumos ‘’mintea absorbanta’’, cu ajutorul careia cel mic acumuleaza o cantitate uriasa de informatii, e avid sa stie totul despre tot, daca primeste un mar sau o banana de exemplu, copilul e curios sa ii simta mirosul, gustul, forma, Este perioada senzitiva pentru limbaj.Noi , adultii, suntem tentati sa folosim cele mai simple si simpliste cuvinte in dialogul cu copiii, cat mai multe diminutive, cand, in realitate, mintea lui e pregatita sa primeasca structuri complexe, poti sa i te adresezi ca unui adult( ba chiar e indicat!), el invata repede si de durata la aceasta varsta.
Studiile au demonstrat ca daca in primii 3 ani de viata copilul nu a deprins limbajul, nu o va mai face niciodata ( celebre sunt nu doar cazurile copiilor crescuti in salbaticie ,ci si cele ale copiilor abandonati complet de parinti sau societate, copii care nu au mai putut deprinde limbajut niciodata , cu toate eforturile stiintei).
5.
Stiinte si activitati culturale
Prin activitatile specifice, copilul descopera informatii noi despre mediul inconjurator, despre evolutia omului, despre societate, natura si ritmurile ei,
In pedagogia Montessori copilul invata practic,ajutandu-se de materiale special concepute , cum ar fi puzzle ul geografic, care ii furnizeaza informatii despre multiculturalitate, tari, continente, oceane, mari, etc sau interesantele cabinete botanice ce contin un numar divers de frunze verzi, pe care cel mic le poate manui usor ajutandu-se de butonul de lemn din centru.

dam startul inscrierilor
Inscrieri deschise pentru grupa 1-3 ani !
- Grupa va avea 14 locuri disponibile;
- Sala de clasa are 75 mp , este foarte curata (proaspăt zugrăvită), luminoasă , parchet lemn masiv, igienizata;
- acomodare blândă, în 7 pași;
- dezinfecție periodică cu lampa profesională cu ultraviolete;
- hrana curata , meniuri personalizate (vegan/ vegetarian/ cu carne, de la păsări crescute fără antibiotic și în aer liber) fără aditivi, zahăr, făină albă sau mezeluri;
- educator specializat si asistent de educator certificat;
- limba engleză zilnic, inclusa în taxa educațională;
- pedagogie Montessori care integrează și concepte educaționale din tarile nordice;
- sala separată pentru somn.
- Parintii vor primi lunar un raport scriscu achizitiile pedagogice dobandite de copil.
dam startul inscrierilor
Inscrieri deschise pentru grupa 3-6 ani. Grupa va incepe in Septembrie 2024
- Nr de locuri disponibile : 18;
- Sala de clasa: 65 mp. (foarte curată, proaspăt igienizata, luminoasă, de fapt întreaga clădire a grădiniței este igienizata, NU este o clădire veche care sa ridice diverse probleme);
- educator specializat si asistent de educator specializat pe metoda Montessori;
- limba engleză zilnic, inclusă în taxa educațională;
- hrana curata fără aditivi/ zahar/ mezeluri / carne cu antibiotic;
- opționale : sandtray play, actorie, pian, flaut, lucrul în lut;
- materiale didactice noi si mobilier nou.
- Parintii vor primi lunar un raport scriscu achizitiile pedagogice dobandite de copil.